Jak się odżywiać? Część 2

Przedstawiamy drugą część cyklu artykułów o żywieniu pozwalającym osiągać lepsze rezultaty, a jednocześnie zrównoważyć codzienne i treningowe wymagania.

Poniższe rady pochodzą z norweskiej organizacji „Sunn Jenteidrett”, wspieranej przez Norweski Związek Narciarski, Olimpijskie Centrum Rozwoju i inne. Celem „Sunn Jenteidrett” jest szerzenie świadomości o odżywianiu i wpływie diety na osiągane wyniki.

Wyróbcie sobie nawyk zabierania ze sobą rano jedzenia na dany dzień. Dzięki temu nie zgłodniejecie i nie będziecie wybierać mniej wartościowych opcji żywieniowych przymierając z głodu. Wykorzystajcie swoją wyobraźnię, aby nie popaść w rutynę. Jeśli rano jesteście w pośpiechu możecie przygotowywać swój lunch wieczorem poprzedniego dnia i wstawić do lodówki.

 

Odpowiednie pojemniki to połowa sukcesu.

Zrób to sam

Na początek znajdź odpowiedni pojemnik. Duże pudełko z przegródkami to świetna opcja aby utrzymać posiłek w świeżości. Pamiętajcie, aby wilgotne rzeczy przechowywać oddzielnie od rzeczy, które powinny zostać chrupiące.

Utrzymujcie różnorodność kanapek używając: sera, szynki, ryby lub innych składników, które lubicie. Jeśli nie lubicie rozmokłych kanapek, przynieście wszystkie składniki osobno i złóż je razem dopiero przed spożyciem.

Zabierz też pojemnik z napojem. Upewnij się, że jest czysty i w zasięgu ręki przez cały dzień. Odwodnienie powoduje znaczący spadek energii i pogorszenie wyników. Pijcie zatem wodę pomiędzy posiłkami a w czasie treningów wodę, napoje izotoniczne lub rozcieńczony sok. Przy treningach trwających ponad godzinę wskazane jest picie napojów izotonicznych dostarczających elektrolitów i węglowodanów, ponieważ pozwalają one na utrzymanie odpowiedniego poziomu energii w organizmie i zakończenie treningu w dobrym stanie fizycznym.

Kilka opcji na przenośne posiłki:

  • Kanapka z pokrojonym, wędzonym łososiem, topionym serem, sałatą i pokrojonym pomidorem lub ogórkiem.
  • Kanapka z wędzoną szynką, topionym serem, sałatą, pokrojonym pomidorem lub ogórkiem. Smaczna również z jajecznicą.
  • Sałatka makaronowa z pokrojoną w kostki piersią z kurczaka, kukurydzą, fasolą, brokułami i wybranym dressingiem.
  • Tortilla z gotowanymi krewetkami lub rozdrobnionym kurczakiem, awokado, słodkim sosem chili, cebulą i marchewkami.

 

Przepis: Nadziewany chleb pita

Jeśli macie zamrożony chleb pita włóżcie go bezpośrednio do tostera a będzie smakował jak świeżoupieczony. Jeśli macie możliwość wybierzcie pitę pszeniczną, pełnoziarnistą. Wypełnijcie ją czymś co lubicie. Poniżej kilka propozycji:

  • Pokrojone w kostkę: szynka, ser, papryka, suszone pomidory i poszarpana sałata. Przed wypełnieniem pity rozsmarujcie wewnątrz odrobinę Pesto.
  • Sałatka z tuńczyka i sałata.
  • Sałata i rozdrobniony kurczak.
  • Pozostałości z ostatniej kolacji.
  • Ser feta, oliwki, pomidory, posiekana cebula oraz dressing vinegrette.

Autor: Inge Scheve, 2010-11-02, Zdjęcia: brodogkorn.no Tłumaczenie: PZ

Czytaj także: Jak się odżywiać cz. 1>>

Źródło: fasterskier.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *