Jizerska50 to największa narciarska impreza za naszą południową granicą. W styczniu, w pierwszy weekend po Nowym Roku, już od 45 lat rozgrywana jest impreza, której rodzimy Bieg Piastów na razie tylko stara się dorównać popularnością i poziomem sportowym. Bieg główny na 50 km techniką klasyczną przyciąga najlepszych długodystansowców świata. Z każdym rokiem startuje też w nim coraz więcej Polaków. O tym, jak radzili sobie w sezonie 2010/2011 możesz przeczytać tutaj>>
Jizerska Padesatka to cztery biegi:
Bedrichowska 30 – bieg na 30 km techniką dowolną (piątek)
Jizerska Firemni – bieg sztafetowy (sobota)
Jizerska 25 – bieg na 25 km techniką klasyczną (sobota)
Jizerska 50 – bieg na 50 km techniką klasyczną (niedziela)
Rejestracja na poszczególne biegi startuje 1 czerwca, a najniższe opłaty startowe (1000 CZK, czyli ok. 170 zł za start w biegu na 50 km Cl) obowiązują do końca września. Przy zapisach obowiązują liczne promocje, np. darmowy start dla zawodnika, który namówi do wzięcia udziału dwóch biegaczy, którzy jeszcze nigdy nie występowali w J50. W sezonie 2010/2011 limit 4 tys. uczestników w biegu głównym wyczerpał się jesienią, ale jeszcze w przeddzień biegu można było odkupić numer np. na stadionie w Bedrichovie lub w Libercu. Tam, w centrum handlowym, odebrać można numery i kupić gadżety, związane z J50, a także sprzęt, ubrania itp.
Zapisać na bieg można się przez Internet kliknij tutaj>>
Mapę i profil trasy można zobaczyć tutaj>>
Trasa Jizerskiej 50 uchodzi za jedną z trudniejszych w cyklu Worldloppet. „Wąskie gardło” na początku dystansu, liczne podbiegi i szybkie zjazdy wymagają posiadania pewnych umiejętności technicznych i dobrej kondycji.
Start do biegu zorganizowany jest falowo, przy czym zawodnicy opuszczają boxy z nartami w ręku i zapinają buty w wiązania dopiero na polanie startowej. Dzięki temu start przebiega sprawnie.
Na mecie na zawodników czekają ciepłe napoje i dobre wyżywienie. Szatnia zlokalizowana jest pod chmurką, ale przebrać można się w podgrzewanym namiocie.
Zobacz VIDEO z sezonu 2010/2011: