Smary fluorowe mogą być zakazane

proszekUnia Europejska pracuje nad regulacjami dotyczącymi obecności fluoru w różnych produktach – w tym w smarach narciarskich.

HF, LF – te skróty zna każdy trochę bardziej zaangażowany biegacz narciarskich. Producenci smarów oznaczają w ten sposób produkty o różnej zawartości fluoru. Tymczasem urzędnicy unijni pracują nad regulacjami, które miałyby ograniczyć użycie pierwiastka w różnych produktach. Zmiany miałyby być wprowadzone nawet już od 1 stycznia 2016 r., ale najprawdopodobniej będzie jeszcze okres przejściowy – przedstawiciele Swixa, największego na świecie producenta smarów, uważają że potrwa on do 2019/2020 r.

Pewne jest, że byłaby to rewolucja w narciarskim światku. Pytań jest na razie więcej niż odpowiedzi – np. czy zakaz objąłby tylko kraje Unii, czy podobne regulacje równolegle wprowadziłyby np. Stany Zjednoczone, Kanada i Rosja. Knut Nystad, szef serwismenów norweskich, zastanawia się też, czy nie dochodziłoby do oszustw – sprawdzanie tego, czym kto smaruje i ile w tym fluoru, byłoby zadaniem podobnym do ścigania dopingu.

Fluor to pierwiastek chemiczny, niemetal z grupy fluorowców w układzie okresowym. W stanie wolnym występuje w postaci dwuatomowej cząsteczki F2. Jest żółtozielonym, silnie trującym gazem o ostrym zapachu podobnym do chloru (źr. Wikipadia).

KZ, nrk.no

 

1 komentarz do “Smary fluorowe mogą być zakazane

  1. 8 lutego 2016 at 11:14

    Szwajcarska marka Toko (należąca do grupy kapitałowej Swix Sport AG) już od tego sezonu wycofała z oferty smary z linii Easy Express zastępując je nową linią Easy Express 2.0 Nowa linia smarów poza identycznym pudełkiem, wyróżnia się międzynarodowym certyfikatem Bluesign, który to jest dowodem na to, że dany smar lub inny produkt jest biodegradowalny i przyjazny środowisku.
    Co jak co ale dziedzina smarów narciarskich jest także pewną działką wyścigu technologicznego między ich producentami i UE nie powinna ingerować w regulacjach prawnych.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *